Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kandyzowane kumkwaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kumkwaty można kandyzować jednorazowo, pilnując by się nie skarmelizowaly za bardzo - albo przez kilka dni, co kilka godzin, po kilkanaście minut.

Kandyzowane kumkwaty

Składniki:

Kandyzowane kumkwaty

 

  • 200 g kumkwatów
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. wody
  • duża cytryna

Sposób przygotowania:

Kandyzowane kumkwaty
Kumkwaty umyć, sparzyć i osączyć - pokroić w cienkie plasterki.

Z wody i cukru ugotować syrop i odparować do ok. połowy objętości.

Włożyć plasterki kumkwatów i gotować na małym płomieniu, aż staną się szkliste.

W czasie gotowania wycisnąć sok z dużej cytryny.

Dolać do garnka, co zapobiegnie krystalizowaniu syropu.

Gdy usmażone kumkwaty ostygną, wstawić garnek do lodówki na całą noc lub na dobę.

Dokładnie odcedzić, przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.