Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalarepa w sosie korzennym

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kalarepę umyć i oddzielić liście od bulwy. Liście drobno posiekać a bulwę zetrzeć na

Kalarepa w sosie korzennym

Składniki:

Kalarepa w sosie korzennym

 

  • 75 dag kalarepy
  • 15 dag żółtego sera
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • po szczypcie cząbru, zielonych goździków i imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalarepa w sosie korzennym
Kalarepę umyć i oddzielić liście od bulwy. Liście drobno posiekać a bulwę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie też żółty ser. Oliwę z oliwek, jogurt i ocet winny wymieszać, a następnie wzbogacić przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, cząbrem oraz goździkami. Sosem zalać surówkę i wstawić do lodówki by wyzwolił się korzenny aromat przypraw. Podawać z łagodnie doprawionym mięsem.

Tagi:

sery ser kalarepa