eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wymyśliłam zapiekaną kalarepę,faszerowaną krupniokiem,z cebulą,jabłkiem i papryczką chilli. Była pyszna.

Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem

 

  • 6 dużych kalarep
  • 70 dkg krupnioka
  • 1 duże jabłko
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • olej do smarowania kalarepy

 

Sposób przygotowania:

Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem
Kalarepy obrać ze skórki,umyć i wydrążyć miąższ. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku włożyć wydrążone kalarepy i gotować 15-20 minut w zależności od wielkości. Papryczkę chilli umyć i osuszyć. Na dłonie założyć rękawiczki i przekroić papryczkę. Z papryczki usunąć pestki i pokroić miąższ w bardzo drobną kosteczkę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Jabłko umyć,osuszyć,obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ jabłka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać cebulę,papryczkę,jabłko,posolić i smażyć aż cebula się zeszkli. Krupnioki obrać z osłonek i pokroić w plastry. Dodać krupnioki do cebuli z jabłkiem i papryczką. Całość mieszać aż wszystko się połączy. Krupniokiem faszerować kalarepy i układać w brytfance. Kalarepy posmarować olejem. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec kalarepy około 50-60 minut. Smacznego!
Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem
Jabłko umyć,osuszyć,obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ jabłka pokroić w kostkę.
Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem
Papryczkę chilli drobniutko posiekać. Cebule pokroić w kostkę.
Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem
Kalarepy obrać,umyć i wydrążyć. Obgotować kalrepy w osolonym wrzątku.
Kalarepa Eli faszerowana krupniokiem
Obgotowane kalarepy nafaszerować krupniokiem.