edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kalafiorowa z zacierkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Duża porcja letniej zupki z domowej roboty zacierkami

Kalafiorowa z zacierkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafiorowa z zacierkami

 

  • 3 młode średnie marchewki
  • 3 młode małe pietruszki
  • mały młody seler
  • 1/2 małego młodego pora
  • łyżka masła
  • gałązka naci z selera
  • liść laurowy
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 2 bulionowe kostki drobiowe
  • 1/2 sporego kalafiora
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • porcja zacierek domowych wykonanych wg przepisu https://gotujmy.pl/domowe-zacierki--przepis-podstawowy,przepisy,152049.html
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk suszony

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z zacierkami
Kalafiora zalałam na kilkanaście minut zakwaszoną kwaskiem cytrynowym wodą, odlałam, opłukałam pod bieżącą wodą i podzieliłam na różyczki. Włoszczyznę obrałam, umyłam i pokroiłam w półplasterki (seler na kształt łazanek). Liście selera opłukałam, pokroiłam w paseczki. W sporym rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, pietruszkę, selera i pora. Dusiłam 2-3 minuty, po czym dodałam pokrojone liście selera i zalałam 2 litrami gorącej wody. Doprowadziłam do wrzenia, dodałam kostki bulionowe, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy warzywa lekko zmiękły, dodałam różyczki kalafiora i zacierki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Gotowałam na małym ogniu do miękkości składników. Podałam z kleksem kwaśnej śmietany.
Kalafiorowa z zacierkami
Obraną i umytą włoszczyznę pokroiłam w półplasterki.
Kalafiorowa z zacierkami
Do podsmażonych na maśle warzyw dodałam posiekaną natkę selera.
Kalafiorowa z zacierkami
Do podgotowanej włoszczyzny dodałam kalafiora i zacierki.