misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe muffinki

Kakaowo pomarańczowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne kakaowo pomarańczowe babeczki. Doskonałe do kawy i herbaty.

Kakaowo pomarańczowe muffinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowo pomarańczowe muffinki

 

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru brązowego
  • 80 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • 150 g rodzynek
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Mleko skondensowane słodzone gotowane 2-2,5 godziny

Sposób przygotowania:

Kakaowo pomarańczowe muffinki
Miękką margarynę lub masło dokładnie ucieramy z brązowym cukrem. Do utartej masy dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz na przemian przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy przebrany rodzynki wraz ze startą skórkę pomarańczową. Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w temp. 180 st przez około 20-25 minut.

Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy powstałą masą karmelową. Ja zanurzałam wierzch każdej babeczki w masie karmelowej i odstawiałam do zastygnięcia.
Kakaowo pomarańczowe muffinki
Na koniec dodajemy przebrany rodzynki wraz ze startą skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy
Kakaowo pomarańczowe muffinki
Gotowe ciasto nakładamy do przygotowanych papilotek
Kakaowo pomarańczowe muffinki
Muffinki pieczemy w temp 180 st przez około 20-25 minut
Kakaowo pomarańczowe muffinki
Ostudzone babeczki dekorujemy masą karmelową