AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kakaowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szarlotka w wersji kakaowej.

Kakaowa szarlotka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kakaowa szarlotka

 

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3 szkl. mleka
  • 1 kg kwaśnych jabłek.

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa szarlotka
KRUCHE CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao posiekać z margaryną. Dodać utarte jajka , wszystko dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na połowę - jedną ( może być trochę więcej niż połowa ) rozwałkować i wyłożyć do blaszki 25x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką- boki blaszki też wyłożyć ciastem !!. Blaszkę wstawić do lodówki. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ósemki lub ćwiartki, a następnie na plasterki. BUDYŃ: Ugotować budyń czekoladowy z podanych składników, dodając tyle cukru, ile jest w przepisie. Na rozwałkowanym cieście ułożyć kawałki jabłek , a na nich rozprowadzić budyń ( najlepiej gorący, bo jak wystygnie to zgęstnieje). Wierzch posypać startą na tarce częścią ciasta z zamrażalnika. Piec ok. 45-50 minut w temp. 180 st.C. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Kakaowa szarlotka
Kakaowa szarlotka czeka na posypanie cukrem pudrem ;))