sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Kaiserschmarren, vel omlet cesarski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski, wywodzi się z kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, czy podwieczorek dla najmłodszych.

Kaiserschmarren, vel omlet cesarski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaiserschmarren, vel omlet cesarski

 

  • Składniki na 4 porcje
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 150g mąki
  • 2 szklanki (250 ml) letniego mleka
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 20 g masła (opcjonalnie)
  • 100g rodzynek

 

  • cukier (do posypania)
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kaiserschmarren, vel omlet cesarski
Rodzynki zalewamy gorcą wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Oddzielamy żółtka od białek. Masło roztopiamy w małym rondelku lub w mikrofali. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, wystudzone i roztopione masło, ponownie miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Białka muszą być bardzo dobrze ubite, to cały sekret puszystego omletu. Moja rada, najpierw zaczynamy ubijać białka bez cukru, a dopiero potem stopniowo dodajemy łyżka po łyżce. Miksujemy jeszcze chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło. Rodzynki osuszamy na a papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy i zospuszczamy tluszcz.. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem i natychmiast podajemy. Jeśli ciasto w środku wydaje się Wam surowe, proponuję taki poszarpany omlet podsmażyć chwilkę na patelni. Oczywiście, jeśli lubicie możecie podać go z ulubionym dżemem, powidłami czy musem jabłkowym.
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, wystudzone i roztopione masło, ponownie miksujemy.
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski
W oddzielnej misce ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Białka muszą być bardzo dobrze ubite, to cały sekret puszystego omletu. Moja rada, najpierw zaczynamy ubijać białka bez cukru, a dopiero potem stopniowo dodajemy łyżka po łyżce. Miksujemy j
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski
Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło.
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski
Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta.

Tagi:

jajko jajka omlet