agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kaczka w marynacie miodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kaczka w miodzie- poezja smaku

Kaczka w marynacie miodowej

Składniki:

Kaczka w marynacie miodowej

 

  • pieprz 1 łyżeczka
  • cynamon mielony 0,5 łyżeczki
  • Vegeta1 łyżka
  • musztarda 6 łyżek
  • oliwa 6 łyżek
  • miód 6 łyżek
  • kaczka 1 cała
  • sól 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka słodka 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kaczka w marynacie miodowej
Należy przygotować niezbędne składniki na kaczkę w miodzie. Dokładnie wymyć ją pod bieżącą wodą i osuszyć, następnie obrać czosnek i wycisnąć go przez praskę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy : vegeta, papryka słodka, z płaską łyżeczką soli mieszamy razem i nacieramy tym kaczkę i pozostawiamy na noc. Następnie smarujemy ze wszystkich stron mieszanką miodu, oliwy, musztardy, cynamonu, wkładamy do naczynia do zapiekania, wlewamy 3/4 szklanki wody osolonej vegetą i szczelnie przykrywamy. Pieczemy w piecu nagrzanym do temp. 200 st. C około półtorej godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kaczkę i porcjujemy, polewając powstałym sosem.

Tagi:

kaczka