Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kabaczki umyć, obrać, przekrajać wzdłuż. Wydrążyć pestki. Cebulę obrać,

Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem

Składniki:

Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem

 

  • kabaczek (ok. 1 kg)
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na półsypko
  • łyżka smalcu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka tartej bułki
  • szklanka wywaru z warzyw
  • sól cukier
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem
Kabaczki umyć, obrać, przekrajać wzdłuż. Wydrążyć pestki. Cebulę obrać, opłukać,. Drobno posiekać i lekko zrumienić z dodatkiem 1/2 łyżki smalcu. Ryż wymieszać ze zmielonym mięsem i cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone kabaczki wypełnić nadzieniem i ułożyć w niskim, szerokim rondlu. Dodać pozostały smalec, podlać wywarem z warzyw i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 20-30 min kabaczki powinny być gotowe. Wówczas dodać do sosu tartą bułkę, koncentrat pomidorowy i w miarę potrzeby trochę wody; zagotować, odstawić, dodać śmietanę i drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ostrożnie, by nie uszkodzić kabaczków, wyłożyć potrawę na półmisek, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek jako drugie danie obiadowe lub na kolację. Kabaczki można dusić w naczyniach kamionkowych lub ze szkła żaroodpornego. Wówczas podaje się je na stół w tym samym naczyniu, w którym się dusiły.