marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Korzenne pączusie z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto drożdżowe wyrobić,zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.Bakalie namoczyć,posiekać.Kawałki ciasta uklepać nadziać.Smażyć.

Korzenne pączusie z bakaliami.

Składniki:

Korzenne pączusie z bakaliami.

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 7-10 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka przyprawy korzennej,
  • garść różnych bakalii,np.rodzynek,fig suszonych,daktyli,
  • cukier puder do posypki,
  • olej roślinny do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Korzenne pączusie z bakaliami.
Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i mleka,odstawiając na 15 min.Potem przesiać mąkę prosto do misy z zaczynem,wlać 3 łyżki oliwy,łyżkę przyprawy korzennej,łyżeczkę soli.Wyrabiać i zagnieść podsypując mąką pod spód.Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz. do wyrośnięcia misę z ciastem,nakryć je czystą ściereczką.Bakalie niektóre namoczyć i odsączyć jak rodzynki,daktyle oraz posiekać drobno.Wyrośnięte ciasto rozwałkować,odrywać z niego niewielkie kawałki,formować i uklepywać na dłoni niewielkie placuszki,nadziewać je miksem bakalii,zalepić dokładnie.Olej rozgrzać w głębokim garnku,a pączki wrzucać na pryskający rozgrzany tłuszcz.Smażyć je z obu stron po 2-3 min. na brązowy kolor.Wyjmować łopatką cedzakową na talerz wyłożony papierowych ręcznikach,aby wchłaniały resztki oleju i smażyć kolejne.Po usmażeniu posypać pączki cukrem pudrem.