AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kopytka z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne kopytka. Pomysł na szybki obiad. Można je jeść bez dodatków, polane tylko masłem, bądź bułką tartą, z sosami mięsnymi. Lecz ja je najbardziej lubię z sosem pieczarkowym.

Kopytka z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kopytka z sosem pieczarkowym

Na kopytka

Na sos pieczarkowy

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem pieczarkowym
Ziemniaki ugotowałam, przepuściłam przez praskę. Ziemniaki wymieszałam z jajkami i z solą i dosypując mąkę wyrabiałam ręką ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne, nie może być twarde. Z ciasta formowałam wałki i kroiłam je na kawałki, takie mniej więcej 2 cm. 

W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i oliwę i wrzucałam kopytka partiami.

Po wypłynięciu na wierzch wyjęłam je łyżką cedzakową. sos pieczarkowy Pieczarki obrałam i pokroiłam na plasterki. 

Na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pieczarki i posoliłam. Smażyłam na dużym ogniu często mieszając dotąd aż cały sos odparuje.

Dodałam masło, wymieszałam. 

Następnie dodałam śmietanę i chwilkę gotowałam na małym ogniu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wsypałam też sporo pokrojonego koperku.  

 
Kopytka z sosem pieczarkowym
z ciasta uformowane wałki, które zostały pokrojone na mniejsze kawałki

Tagi:

danie obiad