Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kopytka z gulaszem wieprzowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kopytka bardzo dobrze smakują z gulaszem, ale możemy podawać je również z usmażoną cebulką i kiełbaską

Kopytka z gulaszem wieprzowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka z gulaszem wieprzowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z gulaszem wieprzowym
GULASZ Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, przesmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać dodać z przyprawami do mięsa, dusić na wolnym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.

KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć. Podawać z gulaszem
Kopytka z gulaszem wieprzowym
Z ciasta uformowano wałeczki i pokrojone w ukośne kluski
Kopytka z gulaszem wieprzowym
Kopytka podczas gotowania w osolonej wodzie