WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kopiec kreta z mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo popularne i lubiane ciasto, szczególnie przez dzieci. U mnie wypełnione kremem z mascarpone ze śmietaną, wiórkami czekolady i bananami.

Kopiec kreta z mascarpone

Składniki:

Kopiec kreta z mascarpone

Ciasto

  • 3 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Środek

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • fix śmietanowy (opcjonalnie)
  • 4 banany
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta z mascarpone
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, na przemian dodajemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą, oraz wlewamy olej połączony z mlekiem. Pieczemy w okrągłej blasze, o ok 25 cm średnicy. Pieczemy ok 50 minut w 170 stopniach.

Dokładnie wystudzamy, odkrawamy wierzch, i wydrążamy. Usunięte ciasto dokładnie kruszymy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i delikatnie mieszamy z mascarpone.

Dodajemy też wiórki czekolady. Na spód ciasta układamy banany skropione sokiem z cytryny, następnie cały krem formując stożek i obsypujemy pokruszonym ciastem.

Schładzamy.