mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Konserwowe ogórki (korniszony)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chrupiące, pyszne ogórki w słodko-kwaśnej zalewie:)

Konserwowe ogórki (korniszony) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konserwowe ogórki (korniszony)

 

  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 8 czubatych łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Konserwowe ogórki (korniszony)
Na początku ogórki gruntowe dokładnie myję. Do słoików układam ściśle umyte ogórki. Na wierzch każdego słoika z ogórkami wkładam kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy. Zalewam ogórki gorącą zalewą i dokładnie zamykam słoiki zakrętkami. Pasteryzuję słoiki ok. 5 minut od zagotowania. Po tym czasie wyjmuję gorące słoiki i ustawiam je do góry dnem, przykrywam ręcznikiem, odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Konserwowe ogórki (korniszony)
Ogórki gruntowe myję dokładnie i wkładam do miski
Konserwowe ogórki (korniszony)
Do słoików nakładam ściśle ogórki konserwowe
Konserwowe ogórki (korniszony)
Do ogórków wkładam przyprawy i liście laurowe
Konserwowe ogórki (korniszony)
Pasteryzuję ogórki, po czym wyjmuję i odwracam do góry dnem

Tagi:

ogórki