teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

kompot z jabłek i winogron

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

wspaniale nadaję się do niedzielnego obiadu

kompot z jabłek i winogron

Składniki:

kompot z jabłek i winogron

 

Sposób przygotowania:

kompot z jabłek i winogron
Jabłka myjemy kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazdo nasienne.Następnie kroimy je na mniejsze plastry. Winogron myjemy, do osobnego naczynia odrywamy kulki owocu. Do słoików wkładamy jabłka i kuleczki winogron,tak aby wypełniły słoik do połowy.Do każdego słoika wsypujemy ok 3 łyżki cukru,kilka goździków i 1/2 łyżeczki cynamonu.Zalewamy gotującą wodą i zakręcamy słoiki.Pasteryzujemy je przez ok 20 min.Odstawiamy do piwnicy.Przed podaniem rozcieńczamy z gorącą wodą, w proporcji wedle uznania.