paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Kompot z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i słodki kompot na bazie jabłek z ogrodu jest idealnym napojem do obiadu. Świetne źródło witamin dla każdego!

Kompot z jabłek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z jabłek

 

  • jabłka - kg
  • woda - 2 litry
  • cukier - 2 łyżki
  • ewentualnie cynamon lub sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kompot z jabłek
Jabłka musimy dokładnie umyć, następnie pokroić na ćwiartki, posypać odrobiną cukru i zalać dwoma litrami wody. Gotować powoli prze 1,5 godziny.

Następnie pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej smakuje schłodzony. Można dodać odrobinę cynamonu lub cytryny.

Kompot możemy przelać do słoików, zagotować i mieć pod ręką do zimowych obiadów:)
Kompot z jabłek
Jabłka na kompot musimy dokładnie umyć;)
Kompot z jabłek
Umyte jabłka należy pokroić w świartki lub jeszcze mniejsze kawałki
Kompot z jabłek
Zalewamy je wodą i gotujemy na niewielkim ogniu.
Kompot z jabłek
Po 1,5 godziny otrzymujemy pyszny napój!