Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Kompot jabłkowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kompot jabłkowo-malinowy to samo zdrowie

Kompot jabłkowo-malinowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kompot jabłkowo-malinowy

 

Sposób przygotowania:

Kompot jabłkowo-malinowy
Jabłka myjemy dokładnie, kroimy na cztery części i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wrzucamy do dużego garnka. Dorzucamy także maliny, cukier waniliowy(około 2 łyżeczek) oraz goździki(około 5). Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć-wyłączamy gaz. Odstawiamy do wystygnięcia, nie wyławiamy jabłek, gdyż puszczają one jeszcze soki. Gdy kompot jest już chłodny przelewamy do dzbanka.
Kompot jabłkowo-malinowy
Jabłka pokrojone w cząstki, maliny oraz cukier i goździki wrzucamy do garnka
Kompot jabłkowo-malinowy
Gdy kompot zacznie wrzeć wyłączamy gaz i odstawiamy do wystygnięcia