lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Kołtunek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto francuskie przełożone kremem

Kołtunek

Składniki:

Kołtunek

 

  • 6 łyżek masła
  • 6 jaj
  • 15 dag mąki
  • łyżeczka proszku do piecz
  • 250 ml wody

 

  • krem:
  • 7 łyżeczek zelatyny
  • 500 ml jogurtu
  • szklanka kremówki
  • 1/3 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Kołtunek
Do gorącej wody wrzuć masło,gdy się roztopi dodaj odrobinę soli,mąkę wymieszaną z proszkiem ,mieszaj aż ciasto zacznie odstawać od ścian naczynia.Do ostudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj masę.Ciasto podziel na 2 części.Piecz w temp 180 st.
Żelatynę namocz w wodzie.Rozpuść ją lekko podgrzewając.Jogurt utrzyj z cukrem.Kremówkę ubij.Połącz ze sobą kremówkę jogurt oraz żelatynę.Placki przełóż tężejącym kremem.Wstaw ciasto do lodówki.