jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Dania na bazie makaronu powstają szybko i zawsze smakują. Tutaj delikatna ryba fanie komponuje się z wyrazistymi pomidorami i oliwkami. Do tego moja ulubiona rukola.

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem

SKŁADNIKI

  • 2 pstrągi,
  • 200 gram makaronu pomidorowego (wstążki),
  • 200 gram makaronu z lubczykiem (wstążki),
  • Opakowanie rukoli,
  • Kilka czarnych oliwek,
  • 50 gram sera żółtego,
  • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • Olej,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem

ETAP 1

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem
przyprawione ryby pieczemy i studzimy

Ryby myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Gotowe pieczemy około 25 minut w 180°C. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Przestudzone obieramy ze skóry i ości. Delikatnie rozrywamy na mniejsze kawałki.

ETAP 2

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem
zimne ryby rozdrabniamy

Przestudzone obieramy ze skóry i ości. Delikatnie rozrywamy na mniejsze kawałki.

ETAP 3

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem
ugotowany makaron odsączamy z wody

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Ja użyłam makarony tej samej firmy i grubości, więc ugotowałam je razem.

ETAP 4

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem
Ser, oliwki, pomidory kroimy

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na połowę.
Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w półplasterki. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju.

ETAP 5

Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem
Do przysmażonej cebuli dodajemy rukolę

Do miękkiej dodajemy rukolę. Gdy ta straci na swojej objętości, dodajemy do niej wcześniej przygotowane składniki (rybę, oliwki, pomidory, ser i makaron). Całość delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe.


Tagi:

dania makarony