Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kolorowy blok

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo słodki, ale smaczny.

Kolorowy blok Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowy blok

 

  • 40 dag mleko w proszku,
  • 8-9 dag masło,
  • 10 dag cukier,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 10 dag suszone morele,
  • 5 dag rodzynki,
  • 5 dag posiekane orzechy włoskie,
  • 1 łyżka kakao,
  • 50 ml woda

Sposób przygotowania:

Kolorowy blok
Masło zagotowujemy w rondelku z wodą, cukrem i cukrem waniliowym, odstawiamy do przestudzenia. Mleko w proszku przesypujemy do miski i mieszamy je z posiekanymi orzechami włoskimi, pokrojonymi drobno morelami i z rodzynkami. Składniki te mieszamy dodając do nich powoli rozpuszczone masło. Gdy uzyskamy jednolitą masę, połowę z niej przekładamy do blaszki, drugą połowę mieszamy z kakao i wykładamy na jasną część masy. Blok odstawiamy do lodówki w celu stężenia. Pamiętajmy jednak o tym, że lepiej jest blaszkę owinąć folią spożywczą, żeby blok nie "przeszedł" zapachem innych produktów znajdujących się w lodówce.
Kolorowy blok
Kolorowy blok, blok czekoladowy
Kolorowy blok
Kolorowy blok, blok czekoladowy
Kolorowy blok
Kolorowy blok, blok czekoladowy
Kolorowy blok
Kolorowy blok, blok czekoladowy