Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Kolorowe rajskie mleczko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jeden z najprostszych deserów, który swoim wyglądem potrafi każdego zachwycić! Deser składa się z mleczka skondensowanego niesłodzonego, różnokolorowych galaretek oraz żelatyny, jest banalnie prosty w przygotowaniu i fantastyczny w smaku.

Kolorowe rajskie mleczko

Składniki:

Kolorowe rajskie mleczko

 

  • mleko skondensowane niesłodzone- 1 litr
  • kolorowe galaretki- 5 szt.
  • żelatyna- 5 płaskich łyżeczek

Sposób przygotowania:

Kolorowe rajskie mleczko
Pracę zaczynamy od przygotowania galaretek, które- oczywiście każdą oddzielnie- należy zalać 350 ml wrzącej wody, a następnie wymieszać, ostudzić i odstawić do stężenia (ja zazwyczaj wkładam do zamrażalnika na 1,5-2 godziny).

Skondensowane mleko wlać do garnuszka, wsypać żelatynę i pozostawić na około 10 minut. Kiedy żelatyna napęcznieje należy całość podgrzać, wymieszać i ostudzić.

Gotowe galaretki pokroić w kostkę i przełożyć do dużej formy (u mnie to forma prostokątna 27x20 cm), którą należy wyłożyć folią aluminiową bądź spożywczą i następnie zalać mlekiem.

Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, czyli na minimum 4-5 godzin.