misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Kolorowe placki z cukinii

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne, lekkie i bardzo delikatne placuszki z cukinii z dodatkiem czerwonej papryki. Doskonały pomysł na szybki obiad.

Kolorowe placki z cukinii Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kolorowe placki z cukinii

 

  • 600 g cukinii
  • 1 duża papryka
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • przyprawy do smaku u mnie:
  • oregano, zioła prowansalski, pieprz kolorowy świeżo zmielony, papryka ostra i słodka, sól morska

Sposób przygotowania:

Kolorowe placki z cukinii
Cukinię oraz paprykę dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię pozbawiamy końcówek i ścieramy na dużych oczkach tarki. Następnie posypujemy niewielką ilością soli morskiej i odstawiamy, by puściła ona sok. W tym czasie zabieramy się za paprykę, z której wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę.

Z cukinii odlewamy powstały płyn i dokładnie wyciskamy, by pozbyć się nadmiaru soku.

Do miski z cukinią dodajemy pokrojoną paprykę, przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie wszystko dobrze ze sobą mieszamy.

Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy średniej wielkości placuszki. Podajemy od razu po usmażeniu.
Kolorowe placki z cukinii
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy solą i odstawiamy
Kolorowe placki z cukinii
Paprykę pozbawioną gniazda nasiennego kroimy w kostkę
Kolorowe placki z cukinii
Do miski z osączoną cukinią dodajemy pokrojoną paprykę przyprawy oraz jajko
Kolorowe placki z cukinii
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
Kolorowe placki z cukinii
Do masy dodajemy mąkę
Kolorowe placki z cukinii
Całość ponownie dokładnie mieszamy
Kolorowe placki z cukinii
Na patelni smażymy średniej wielkości placuszki