Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Kolorowe Bolo Salgado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bolo Salgado czyli słone ciasto z farszem. W Brazylii popularne z krewetkami ale ze względu na dzieci robię z kurczakiem. Przepis bardzo prosty a efekt zachwyca każdego. Super pomysł na ciekawe podanie warzyw.

Kolorowe Bolo Salgado

Składniki:

Kolorowe Bolo Salgado

 

  • Farsz:
  • 300g piersi z kurczaka,
  • 1 opakowanie Mieszanki Meksykańskiej Hortex,
  • 0,5 opakowania fasolki szparagowej żółtej Hortex,
  • 2 jajka ugotowane i pokrojone w kostkę,
  • 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę,
  • Ostra i słodka papryka w proszku,
  • Sól i pieprz.

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 180 ml oleju,
  • 350 ml mleka,
  • 180g mąki pszennej,
  • 4 łyżki startego parmezanu,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kolorowe Bolo Salgado
Filety z kurczaka pokroić i podsmażyć na patelni. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i wraz z warzywami podsmażyć kilka minut na patelni z niewielką ilością gorącego oleju. Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, doprawić i delikatnie wymieszać. Składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Okrągłą formę wysmarować olejem i wylać połowę ciasta. Następnie wyłożyć na to cały farsz a na koniec pozostałą część ciasta. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto można posypać startym żółtym serem. Smakuje podane na ciepło lub zimno.