anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałatka w stylu greckim w sam raz na pikniki i grilla

Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii

Składniki:

Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii
- Fasolkę szparagową myjemy,odcinamy końcówki, gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy (wrzucamy do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania). - Cukinię umytą i osuszoną kroimy na plastry, grillujemy lekko, odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostygnięciu kroimy każdy plaster na cztery części. - Sałatę umytą i osuszoną rozrywamy i dodajemy do miski. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, a pomidory w kostkę, podobnie ogórki i dodajemy do sałaty. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kriomy w cienkie paski, wrzucamy do reszty składników. Dodajemy cukinię oraz fasolkę, którą kroimy na trzy części. - Fetę kroimy w kostkę, a dymkę drobno kroimy. Dodajemy do reszty. - Dressing to oliwa z oliwek extra vergin połączona z musztardą i szczyptą soli, a wszystko to dokładnie wymieszane w słoiczku z zakretką. Dressing dodajemy do sałatki i mieszamy.