CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Kokosowe muffiny z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo łatwe w przygotowaniu, kokosowe muffinki, których jak sama nazwa wskazuje - głównym składnikiem jest kokos. Dodatkowo ich smak wzbogacony jest o mleczko kokosowe.

Kokosowe muffiny z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Kokosowe muffiny z mleczkiem kokosowym

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży proszek do pieczenia (30g)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • duży cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • szklanka mleczka kokosowego
  • szklanka mleka 3,2%
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Kokosowe muffiny z mleczkiem kokosowym
Przygotuj dwa naczynia, np. miski, gdyż będą ona najwygodniejsze.

W jednym z nich umieścić mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki wymieszaj.

Z kolei drugie naczynie posłuży do przygotowania tzw. "mokrych" składników. Wlej do miski mleko, mleczko kokosowe, jajka, olej oraz aromat - wymieszaj.

Zawartość drugiej miski przelej do miski z suchymi składnikami i całość dokładnie wymieszaj.

Przygotuj formę do pieczenia muffinek i w każdym z otworów umieść papilotkę. Papilotki należy wypełniać ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości - wtedy ładnie wyrosną poza papierek.

Nagrzej piekarnik do 180 st. i piecz w nim muffiny przez 20-25 minut.

Gotowe muffinki udekoruj w wybrany przez siebie sposób.