Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Moje kokosowe cudo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto dla wielbicieli kokosu i nie tylko dla wielbicieli. Polecam je wypróbować, bo warto. Jestem pewna, że nie pożałujecie

Moje kokosowe cudo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moje kokosowe cudo

 

  • Biszkopt:

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1/2 szkl.cukru
  • 20 dkg margaryny
  • 25 dkg wiórków kokosowych Kresto
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo
  • śnieżka w proszku
  • 200 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Moje kokosowe cudo
Białka ubić na sztywno, pod sam koniec dodać cukier.Żółtka dodawać jedno po drugim i nadal razem ubijać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy.Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić na połowę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać margarynę i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby się rozpuściła. Masę kokosową ostudzić i przełożyć przekrojony biszkopt. Na wierzch wyłożyć mleko ubite ze śnieżką.Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Moje kokosowe cudo
Biszkopt upieczony..przekrojony na połowę.