SUPERPRZEPIS

Kokosowa malinka

  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kokosowa malinka

To ciasto to prawdziwe niebo w buzi. Delikatne, orzeźwiające, bardzo malinowe i bardzo kokosowe. Połączenie malin i kokosu jest doskonałe :)

Składniki:

Kokosowa malinka

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka:

Krem:

  • 300 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g malin
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Kokosowa malinka

Biszkopt:

Kokosowa malinka
Kokosowa malinka - upieczony biały biszkopt

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm z wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut i studzimy.

Ciasto kokosowe:

Kokosowa malinka
Kokosowa malinka - ciasto kokosowe przed pieczeniem

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.

Galaretka:

Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzątku i studzimy. Można użyć dwóch zwykłych galaretek malinowych rozpuszczonych w takiej samej ilości wody.

Krem:

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Maliny rozgniatamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy maliny oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie).

Przełożenie:

Na biszkopcie układamy maliny, które zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki do jej całkowitego zastygnięcia. Na galaretce rozsmarowujemy krem. Na kremie delikatnie kładziemy ciasto kokosowe i ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia kremu. Smacznego :)