SUPERPRZEPIS

Kozi ser z żurawiną w cieście razowym

  • 1
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kozi ser z żurawiną w cieście razowym Więcej zdjęć (4)

Ser zapiekany w cieście może być smacznym dodatkiem do barszczu lub innej zupy.

Składniki:

Kozi ser z żurawiną w cieście razowym

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kozi ser z żurawiną w cieście razowym
100 ml letniej wody wlewamy do miseczki, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę, oliwę,mąkę,sól i tymianek - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy dwa placki (każdy wielkości nieco większej niż 6 plastrów rolady). Na jednym układamy ser, posypujemy go żurawiną - nakrywamy drugim plackiem.
Wycinamy kółka większe o 1 cm od plastra roladki.Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawiamy na blaszce jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Pieczemy bułeczki w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy.
Kozi ser z żurawiną w cieście razowym
Ciasto wałkujemy na placek grubości ok 1 cm podsypując mąką.
Kozi ser z żurawiną w cieście razowym
Na rozwałkowanym cieście układamy plastry rolady sera koziego.
Kozi ser z żurawiną w cieście razowym
Ser w cieście pełnoziarnistym mogą być dodatkiem do barszczyku lub bulionu.

Tagi:

sery ser