szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kotleciki z ryby i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomysł na rybkę w innym wydaniu.

Kotleciki z ryby i groszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z ryby i groszku

 

  • 200 g filetu z mintaja
  • 1 cebula
  • koperek pół pęczka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • bułka tarta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryby i groszku
Filet jeśli mamy mrożony to rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Koper z grubsza siekamy. Nie musimy tego robić dokładnie i na małe kawałki, gdyż wszystko idzie do rozdrabniacza (lub miksera). Cebulę rybę, koper, i 3 łyżki groszku wkłądamy do rozdrabniacza. Wbijamy do tego jajko, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko miksujemy na dość gładką masę. Odlewamy nadmiar wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką masę rybną, formując małe kotleciki. Smażymy z obu stron. Oliwa musi być dobrze rozgrzana. Można zagęścić dosypując do masy 2-3 łyżki bułki tartej, i panierując w bułce. Podawać z makaronem lub ziemniakami i dowolną surówką, posypane łyżką groszku.
Kotleciki z ryby i groszku
Filety rybne to podstawa dania. Tym razem wybrałąm kostki z mintaja.
Kotleciki z ryby i groszku
Koperek, cebula i groszek.
Kotleciki z ryby i groszku
Wszystkie składniki umieszczone w rozdrabniaczu.
Kotleciki z ryby i groszku
Kotleciki mog a być w wersji z panierką z bułki tartej lub bez.