Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z pieczarkami to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia.

Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Drobno pokrojoną czerwoną cebulę zeszklić na łyżce masła. Ziemniaki wymieszać z cebulą, szczypiorkiem, mąką, 1 jajkiem i serem. doprawić do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki z białą cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki, nakładać farsz z pieczarek, przykryć drugim plackiem, zlepić, wyciąć szklanką. Kotleciki zanużać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Rumienić na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku, podawać do mięsa i surówki zamiast ziemniaków.
Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami
Ugotowane ziemniaki wymieszać z serem i pozostałymi składnikami
Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle
Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami
Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki i nadziewać pieczarkami
Kotleciki serowo-ziemniaczane z pieczarkami
Obtaczać w bułce tartej i rumienić na oleju