Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kotlety schabowe podane na sposób meksykański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Schab z mnóstwem smacznych dodatków. Przy przygotowaniu tej potrawy powstaje przepyszny sos. Danie zadowala szczególnie męskie podniebienia.

Kotlety schabowe podane na sposób meksykański

Składniki:

Kotlety schabowe podane na sposób meksykański

 

  • 5 plastrów schabu,
  • przyprawa meksykańska,
  • puszka pomidorów,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół słoika papryki konserwowej,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 5 dużych ogórków konserwowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół puszki kukurydzy,
  • puszka ananasa,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 l. bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe podane na sposób meksykański
Mięso lekko rozbijamy. Opruszamy przyprawą meksykańską z każdej strony. Krótko rumienimy na patelni. Wkładamy do garnka. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka i zeszkloną na patelni cebulę. Zalewamy bulionem. Dusimy przez ok. 30 minut.

Dodajemy paprykę (paseczki), ogórki (półplasterki), kukurydzę, fasolę, ananas (kawałki). Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dolewamy sok z ananasa. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy papryką. Dusimy przez 10-15 minut).