JoannaMarylka

JoannaMarylka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kotlety ryżowo - serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki ryżowo - serowe, proste i smaczne danie, które nadaje się również dla niejadka. Bardzo smaczna przystawka.

Kotlety ryżowo - serowe

Składniki:

Kotlety ryżowo - serowe

 

  • 250 gram ryżu
  • 150 gram żółtego sera
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki
  • 3 łyżeczki siekanej pietruszki
  • sól, pieprz, papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowo - serowe
Ryż należy ugotować w osolonej wodzie a następnie pozostawić do ostygnięcia. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wystudzony ryż doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką lub ostrą, w zależności od upodobań. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy starty żółty ser oraz mąkę i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, jak mielone i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Doskonała przekąska dla dorosłego lub obiadek dla niejadka :)