Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotlety mielone z kuminem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

dobrze doprawiona wersja zwyczajnych mielonych

Kotlety mielone z kuminem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z kuminem

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z kuminem
Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać odrobinę soli i łyżeczkę kuminu. Wymieszać i przesmażyć razem. Ostudzić. Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Dodać jajko, wymieszać. Dodać ostudzoną cebulę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Ser zetrzeć na dużych oczkach, dodać do mięsa. Wymieszać dokładnie, dosypać 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest zbyt luźna. Na talerz wysypać bułkę tartą. Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi okrągłe kotleciki, obtaczać z bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor. Podawać z surówką i ziemniaczkami na obiad lub w bułeczce jako domowy hamburger, na kolację.
Kotlety mielone z kuminem
Cebule obrać pokroić w kosteczkę Na patelni rozgrzać łyżkę oleju zeszklić cebulę dodać odrobinę soli i łyżeczkę kuminu Wymieszać i przesmażyć razem Ostudzić
Kotlety mielone z kuminem
Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce Dodać jajko wymieszać Dodać ostudzoną cebulę Czosnek obrać przecisnąć przez praskę Dodać do mięsa
Kotlety mielone z kuminem
Doprawić solą pieprzem majerankiem Ser zetrzeć na dużych oczkach dodać do mięsa Wymieszać dokładnie dosypać 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest zbyt luźna
Kotlety mielone z kuminem
Na talerz wysypać bułkę tartą Z masy mięsnej formować wilgotnymi dłońmi okrągłe kotleciki obtaczać z bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na brązowy kolor