beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kotlety mielone z  kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kotlety mielone z  kaszą jęczmienną

Składniki:

Kotlety mielone z  kaszą jęczmienną

 

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2/3  szklanki kaszy jęczmiennej,
  • sos grzybowy,
  • 2  cebule,
  • 1  łyżka masła roślinnego,
  • jajka,
  • pieprz, sól,
  • 3  łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki,
  • 3  łyżki bułki tartej,
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z  kaszą jęczmienną
Kaszę ugotować na półsypko, dodać łyżkę masła roślinnego. Obrać i  opłukać cebulę, następnie podsmażyć na tłuszczu. Kaszę, mięso, jajka, pietruszkę i  cebulę wymieszać, a  do smaku doprawić pieprzem i  solą. Uformować kotlety i  obtoczyć je w  bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu, kotlety polać sosem grzybowym, podawać z  surówką i  ziemniakami.