caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne polskie danie obiadowe

Kotlety mielone

Składniki:

Kotlety mielone

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jaja
  • 2 kajzerki
  • 1 średnia cebula
  • tarta bułka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone
Kajzerki namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozdrobnić, dodać do mięsa. Cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do masy. Dodać jaja i wszystkie przyprawy i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Gdyby była zbyt rzadka można dodać odrobinę tartej bułki. Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczać je w tartej bułce i usmażyć na niedużej ilości tłuszczu.