iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kotlety z jajek i kabanosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie kotlety to wspaniały pomysł na szybki obiad u mnie w domu jest to danie awaryjne w dni kiedy mam mało czasu, a rodzina chce jeść. Można zrobić tez bez dodatku kabanosów.

Kotlety z jajek i kabanosem

Składniki:

Kotlety z jajek i kabanosem

 

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 bułka kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 krótkie kabanosy serowe
  • przyprawy sól i pieprz ziołowy oraz czarny

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety z jajek i kabanosem

ETAP 1:

Kotlety z jajek i kabanosem
Jajka zmiksować na masę razem z bułką i pietruszką.

Jajka na twardo obrać i włożyć do malaksera, bułkę namoczyć w mleku i po namoczeniu odcisnąć, a następnie dodać do jajek, dołożyć czosnek oraz pietruszkę i całość zmiksować.

ETAP 2:

Kotlety z jajek i kabanosem
Masa nie może być ani za luźna ani za twarda.

Masę jajeczną przełożyć do miski wbić jajko i dodać drobno pokrojone kabanosy, doprawić do smaku solą i pieprzem ( gdyby masa była za luźna to dodać do niej 1-2 łyżki bułki tartej)

ETAP 3:

Kotlety z jajek i kabanosem
Kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

Z masy jajecznej uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na maśle do momentu uzyskania złotego koloru.

Masło można zastąpić margaryną, ale zdecydowanie odradzam olej.


Tagi:

danie jajka