Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny kotlet dzięki rewelacyjnej panierce. Nadaje ona mięsu niepowtarzalnego smaku! Panierka pasuje nie tylko do mięsa wieprzowego, ale sprawdzi się również na drobiu.

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi

 

  • 500 g karkówki (może być inne mięso wieprzowe lub drób)
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi

Przygotowanie mięsa:

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi
Mięso można doprawić na własny smak i dodać inne przyprawy.

Mięso dokładnie umyć i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego i kolejno pokroić w plastry.
Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa i natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

Panierka z płatków.

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi
Dopraianie bułki z płatkami jest zbedne.

Płatki połączyć z bułką tartą. Proporcje: na 1 łyżkę bułki należy dodać 3 łyżki płatków owsianych.

Panierowanie:

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi
Kotlety zmieniają swoją objętość.

Każdy kotlet dokładnie obtoczyć w mącę, roztrzepanym jajku i kolejno w bułce z płatkami.

Smażenie:

Kotlet w panierce z płatkami owsianymi
Bez obawy, płatki nie robią się czarne.

Kotlety smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Powinny być rumiane a czas smażenia zależy od grubości mięsa.