Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Składniki:

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Śliwki pokroić na kawałki, posypać cukrem i bułką tartą. Dodać mąkę, jajko, sól, zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko, podzielić na części, formować wałki o średnicy 2,5- 3, 5 cm, kroić na kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, do środka nałożyć nadzienie, zlepić, uformować zgrabne kulki w rękach osuszanych mąką. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować. Gdy knedle zagotują się, odkryć i gotować jeszcze 3 min. Następnie wyjąć łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osączyć. Podawać polane masłem i oprószone zrumienioną bułką, posypać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.