Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Knedle ziemniaczane nadziewane tartymi gruszkami z cynamonem to świetny pomysł na pyszne danie na słodko.

Knedle z gruszkami

Składniki:

Knedle z gruszkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle z gruszkami

ETAP 1:

Knedle z gruszkami
Zmiażdżone ziemniaki połączyć z przesianą mąką.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć z wody i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić.

Do miski wsypać obie mąki, połączyć z zimnymi ziemniakami.

ETAP 2:

Knedle z gruszkami
Do mąki i ziemniaków dodać resztę składników.

Dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło i szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Knedle z gruszkami
Na posypanej mąką desce pokroić ciasto na kawałki.

Tak przygotowane ciasto podzielić, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.

ETAP 4:

Knedle z gruszkami
Starte na tarce gruszki wymieszać z cukrem i cynamonem.

Gruszki obrać, usunąć gniazda z nasionami, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.

ETAP 5:

Knedle z gruszkami

Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.

ETAP 6:

Knedle z gruszkami

Zawinąć farsz i bardzo dokładnie zlepić. W garnku zagotować wodę, dodać soli, włożyć knedle i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.