dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Francuskie a'la pierniczki z miodem i marmoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie trochę oszukane pierniczki bo z ciasta francuskiego, ale przez to bardzo szybkie do zrobienia :) Warstwy ciasta francuskiego sklejone są miodem, w środku jest owocowa marmolada a całość polana piernikowym lukrem. Znikają bardzo szybko :)

Francuskie a'la pierniczki z miodem i marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuskie a'la pierniczki z miodem i marmoladą

 

  • arkusz ciasta francuskiego
  • miód
  • marmolada
  • 1/3 szklanka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Francuskie a'la pierniczki z miodem i marmoladą
Z ciasta francuskiego wycinamy dowolne kształty wielkości ok. 6-7 cm, np kwiatuszki, gwiazdki, serduszka itd, przy czym każdego musi być parzysta liczba. W połowie wyciętych kształtów na środku wycinamy dziurkę na ok 2 cm średnicy.

Skrawki ciasta francuskiego możemy zagnieść, rozwałkować i ponownie wykorzystać. Kształty bez wyciętych dziurek smarujemy odrobiną miodu i sklejamy z drugim identycznie wyciętym kształtem, ale z dziurką.

Na środek ciasteczek nakładamy po 1/2 łyżeczki marmolady. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w 200 stopniach do zrumienienia i studzimy.

Przyprawę do piernika, jeśli ma wyraźne kryształki cukru, rozdrabniamy np w moździerzu, mieszamy z cukrem pudrem i wodą do uzyskania gładkiego lukru, którym polewamy ciasteczka.

Smacznego :) 

Francuskie a'la pierniczki z miodem i marmoladą
Francuskie a'la pierniczki z miodem, marmoladą i lukrem piernikowym

Tagi:

ciastka