eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i selerem naciowym. Całość zalana jajkami ze śmietaną i obłożona boczkiem.

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem

Składniki:

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem

ciasto

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g

szpinak

farsz

dodatki

  • 200 g surowego boczku wędzonego

Sposób przygotowania:

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem

przygotowanie szpinaku

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Obrany z łodyg i umyty szpinak odwirować lub osuszyć.

Z listków szpinaku odciąć łodygi. Obrany szpinak umyć i odwirować lub osuszyć w czystej bawełnianej ściereczce.

przygotowanie czosnku

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Obrany z łupinek czosnek drobno pokroić.

Czosnek obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie selera

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Umyty i obrany z włókien seler pokroić na kawałki.

Seler naciowy umyć, obrać ze zwłókniałych części i pokroić na kawałki.

przygotowanie sera

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Ser typu feta pokroić w kostkę 1 x 1 centymetr.

Ser pokroić w kostkę.

przygotowanie tarty

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Formę do tarty wyłożyć ciastem i po nakłuwać je widelcem.

Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć.

Z ciasta wykroić koło wielkości dna formy do tarty.

Resztą ciasta wylepić brzegi formy. Ciasto nakłuć widelcem.

przygotowanie tarty cd

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Seler naciowy wyłożyć na ciasto.

Na ciasto wyłożyć pokrojony seler naciowy.

przygotowanie tarty cd

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Na roztopionym maśle przesmażyć szpinak z czosnkiem i przestudzić.

Na patelni roztopić masło, dodać czosnek, szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przesmażyć i ostudzić.

przygotowanie tarty cd

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem

Do miski wlać śmietany, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.

przygotowanie tarty cd

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Do wymieszanych śmietan z jajkami dodać ser.

Śmietany, jajka wymieszać i dodać pokrojony ser.

przygotowanie tarty cd

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Przygotowaną masę z serem wylać na tartę.

Masę śmietanowo jajeczną z serem wylać na tartę.

przygotowanie tarty cd

Francuska tarta Eli ze szpinakiem i selerem
Na tartę rozłożyć zrumieniony boczek i wywinąć brzegi ciasta do środka.

Boczek pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić na suchej gorącej patelni. Boczek odsączyć i ułożyć na tarcie. Nadmiar ciasta wywinąć do środka. Włożyć tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec aż ciasto się zrumieni. Smacznego!