Walenty Kania

Walenty Kania

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Flaki z móżdżkiem po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe flaki z nietypowym, a zarazem niecodziennym dodatkiem czyli móżdżkiem. Są wyśmienitym pomysłem na danie obiadowe.

Flaki z móżdżkiem po węgiersku

Składniki:

Flaki z móżdżkiem po węgiersku

 

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 1/2 kg móżdżku,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 strąki słodkiej papryki,
  • 1 strąk ostrej papryki,
  • 1 listek laurowy,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • tłuszcz,
  • sól

Sposób przygotowania:

Flaki z móżdżkiem po węgiersku
Flaki umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do bogracza, ugotować. Miękkie flaki wyjąć, pokroić na paski, a wywar przecedzić.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Do cebuli dodać mieloną paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać flaki, podlać wywarem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, listek laurowy, ziarna pieprzu, zmiażdżony czosnek.
Gotować bez przykrycia do miękkości.
Móżdżek umyć, pozbawić błon, pokroić na duże kawałki, dodać pod koniec gotowania. Przyprawić ponownie wedle uznania.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami..