Sposób przygotowania:
Flaki z móżdżkiem po węgiersku
Flaki umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do bogracza, ugotować. Miękkie flaki wyjąć, pokroić na paski, a wywar przecedzić.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Do cebuli dodać mieloną paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać flaki, podlać wywarem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, listek laurowy, ziarna pieprzu, zmiażdżony czosnek.
Gotować bez przykrycia do miękkości.
Móżdżek umyć, pozbawić błon, pokroić na duże kawałki, dodać pod koniec gotowania. Przyprawić ponownie wedle uznania.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami..
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Do cebuli dodać mieloną paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać flaki, podlać wywarem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, listek laurowy, ziarna pieprzu, zmiażdżony czosnek.
Gotować bez przykrycia do miękkości.
Móżdżek umyć, pozbawić błon, pokroić na duże kawałki, dodać pod koniec gotowania. Przyprawić ponownie wedle uznania.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami..