Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Filety rybne w tymianku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z frytkami i surówką z buraczków.

Filety rybne w tymianku

Składniki:

Filety rybne w tymianku

 

  • 80 dag filetów z morszczuka(mintaja, halibuta)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki skórki z otartej cytryny
  • jajko
  • 2-4 łyżki mąki
  • ćwierć szklanki mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka stopionego masła
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżeczki drobniutko utartego suszonego tymianku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Filety rybne w tymianku
Filety,posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Jajko rozkłócić z mlekiem otartą skórką z cytryny, tymiankiem, stopionym masłem, stale mieszając, dodać mąkę, powinno powstać dość gęste ciasto naleśnikowe. Filety oprószyć mąką, zanurzyć w cieście z obu stron, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na końcu smażenia dodać mało.

Tagi:

jajko jajka