mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

filet w krakersach i w bułce tartej od M

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

filety dla porównania przyrządziłam połowę w krakersach i połowę w bułce tartej , wizualnie w krakersach wyglądają lepiej smakują podobnie

filet w krakersach i w bułce tartej od M Więcej zdjęć (4)

Składniki:

filet w krakersach i w bułce tartej od M

 

  • 4 szt. filet z kurczaka,
  • 1 opakowanie krakersy,
  • 250 gram jogurt bałkański,
  • przyprawy,
  • 2 łyżki olej,
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

filet w krakersach i w bułce tartej od M
Krakersy mielimy lub wałkujemy na stolnicy przez folię. Przygotowujemy marynatę z jogurtu: do miski wlewamy jogurt dodajemy przyprawy według własnego uznania , ja daje chilli , pieprz , sól i czosnek przepuszczony przez praskę. Filety dokładnie myjemy kroimy na kawałki , osuszamy i wkładamy do marynaty , mieszamy tak by całe były wymaczane w jogurcie.Wkładamy w chłodne miejsce nie krócej niż na 5 godzin , ja to robię wieczorem i używam następnego dnia. Na jeden talerz wsypuje pokruszone krakersy na drugie bułkę tartą . Brytfannę wykładam bułką tartą i pędzelkiem jeszcze smaruje olejem.Filety w marynacie połowę obtaczam w krakersach połowę w bułce tartej i układam na brytfannie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut w piekarniku. Tak przygotowane fileciki są bardzo smaczne , ale zdecydowanie ładniej wyglądają te w krakersach.
filet w krakersach i w bułce tartej od M
filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki
filet w krakersach i w bułce tartej od M
filety z kurczaka zostawiamy w marynacie na 5 godzin
filet w krakersach i w bułce tartej od M
obtoczone w krakersach i w bułce tartej układamy na brytfannie