paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Filet w grzybowym kremowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filet kurczaka smażony z odrobiną tymianku, polany sosem z grzybków które są zmiksowane na jednolity sos.

Filet w grzybowym kremowym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet w grzybowym kremowym sosie

 

  • grzyby leśne suszone 10 g
  • filet z kurczaka 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana 150 ml
  • sos sojowy ciemny do smaku
  • tymianek do smaku
  • masło 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Filet w grzybowym kremowym sosie
Grzybki zalać wodą i gotować je około 30 minut ( wlewamy jak najmniejszą ilość wody tak aby wywar z grzybków był mocno grzybowy). Po ugotowaniu grzybków wlać śmietanę. Całość zmiksować blenderem Do smaku dodać według uznania sól, pieprz, sos sojowy i tymianek. Dodać masło, wymieszać i zagotować sos aby masło się roztopiło. Filet oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem do smaku i usmażyć na złoty kolor. Sosem polać filet, podawać z ziemniakami lub z ryżem.
Filet w grzybowym kremowym sosie
Po ugotowaniu grzybków wlać śmietanę. Całość zmiksować blenderem Do smaku dodać według uznania sól, pieprz, sos sojowy i tymianek.
Filet w grzybowym kremowym sosie
Filet oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem do smaku i usmażyć na złoty kolor.