Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet marynowany w maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla tych co liczą kalorie i boją się cholesterolu.

Filet marynowany w maślance Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet marynowany w maślance

 

  • 4 średnie filety z piersi kurczaka
  • szklanka maślanki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Filet marynowany w maślance
Do maślanki dodajemy: zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso obieramy z resztek tłuszczu i wkładamy do maślanki na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie panierujemy w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach. Jeśli mamy większe filety, przekrawamy na pól, ale nie rozbijamy. Mięso jest kruche i bardzo soczyste.
Filet marynowany w maślance
Mięso nabiera soczystości i innego smaku niż zawsze.
Filet marynowany w maślance
Dalej postępujemy tradycyjnie, obtaczamy w bułce tartej.
Filet marynowany w maślance
Podczas smażenia jest ta różnica że odrobinę pryskają, ale tylko odrobinę.