mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Faszerowana papryka mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niezwykle smaczne i pożywne faszerowane papryki.

Faszerowana papryka mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana papryka mięsem i ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka mięsem i ryżem
Papryki dokładnie myję, ścinam czapeczki, usuwam gniada nasienne, tworząc miseczkę. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu we wrzątku ze solą. W tym czasie obieram cebulę i czosnek, drobno siekam i podsmażam do lekkiego zrumienienia na oliwie na patelni. Dodaję mięso mielone, sól, pieprz i smażę aż mięso będzie usmażone. W międzyczasie wlewam po trochu rosół do mięsa. Dodaję resztę przypraw, posiekaną natkę, 2 łyżki sera żółtego startego na dużych oczkach. Ostudzony ryż mieszam z mięsem, ew. dolewam więcej rosołu jeśli farsz jest za suchy. Powstałym farszem napełniam paprykowe miseczki. Na wierzch ścieram resztę żółtego sera, przykrywam odciętymi czapeczkami. Nafaszerowane papryki układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornych, do którego wlewam resztę rosołu. Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i duszę ok. 50-60 minut. Czas zależy od wielkości i grubości papryki. Na 5 minut przed końcem pieczenia można odkryć naczynie dzięki czemu skórka na papryce ładnie się skurczy ;)
Faszerowana papryka mięsem i ryżem
Papryki umyć, ściąć wierzchy i usunąć gniazda
Faszerowana papryka mięsem i ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie, natkę posiekać
Faszerowana papryka mięsem i ryżem
Miseczki paprykowe nadziać farszem mięsno-ryżowym
Faszerowana papryka mięsem i ryżem
Na wierzch zetrzeć ser żółty na dużych oczkach