jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fasolkowa sałatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Sałatka Pycha! Można podawać ją do mięs lub samodzielnie jako przystawkę. Idealnie sprawdza się także na przyjęciach pod gołym niebem i mięs z grilla.

Fasolkowa sałatka

Składniki:

Fasolkowa sałatka

 

  • Składniki na 3-4 porcje:
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej,
  • Ok 10 pomidorków koktajlowych,
  • Około 6 -8 zielonych oliwek,
  • Ok 60 gram sera feta ( 2 ukrojone plastry),
  • Oliwa z oliwek do polania,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do oprószenia,
  • Sól do gotowania fasolki,
  • Łyżka posiekanej drobno natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Fasolkowa sałatka

ETAP 1

Fasolkowa sałatka
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki.

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki.

Etap 2

Fasolkowa sałatka
Przygotowaną fasolkę gotujemy

Tak przygotowaną zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy na półtwardo.

Etap 3

Fasolkowa sałatka
Ostudzoną fasolkę kroimy na mniejsze części ( ja na połowę

Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
Ostudzoną fasolkę kroimy na mniejsze części ( ja na połowę). Pokrojoną mieszamy z natką pietruszki i porcjujemy na talerze.

Etap 4

Fasolkowa sałatka
Przygotowane składniki łączymy ze sobą

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowy, ser feta kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Przygotowane składniki układamy na poporcjowanej fasolce. Całość polewamy oliwą z oliwek i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy!


Tagi:

sery ser