bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Fasolka po bretońsku z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolkę po bretońsku bardzo lubię, praktycznie pod każdą postacią, tym razem przygotowałam lżejszą wersję z dodatkiem warzyw.

Fasolka po bretońsku z warzywami

Składniki:

Fasolka po bretońsku z warzywami

 

  • 300 gram fasoli Jaś
  • 200 gram czerwonej fasoli
  • 250 gram kiełbasy wiejskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Majeranek
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z warzywami
Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniała. Wodę odlewamy. Zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości fasoli, czerwoną fasolę odsączamy z na sicie, dodajemy do garnka z białą fasolą.

Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry, wszystko razem podsmażamy na patelni po smażeniu kiełbasy.

Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę razem gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Fasolkę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, doprawiamy do smaku roztartym w dłoni majerankiem.