Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Fasolka po bretońsku Reni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przekąska na ciepło nadaje się także jako danie główne do obiadu

Fasolka po bretońsku Reni

Składniki:

Fasolka po bretońsku Reni

 

  • 500g fasoli Jaś
  • 300g kiełbasy
  • 100g wędzonki
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku Reni
Fasolę namaczam przez dwie godziny a następnie gotuję w tej samej wodzie.Na patelni podsmażam na odrobinie oleju cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę i wędzonkę. dodaje je następnie do gotującej się fasoli. I po chwili doprawiam wszystko koncentratem,mieloną papryką, posiekanym i utartym z odrobiną soli czosnkiem. Gotuje tak wszystko do czasu aż fasola zrobi się miękka. Na tłuszczu pozostałym po kiełbasie smażę mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiam fasolę podsmażoną mąką i doprawiam solą i pieprzem do smaku.